Divoké byliny v naší stravě

15. srpna 2013 v 21:34 | Ta-zRozená |  Co vše lze jíst?
Dnes bych se chtěla pozastavit nad něčím, co máme všichny denně před očima. Jde o divoce rostoucí druhy zeleně, která nám může posloužit jako obohacení jídelníčku. Proč jíst divoké byliny? Jaké druhy jsou jedlé? A které základní bychom si všichni čas od času měli přidat do stravy?

Je libo zelené?

Divoké byliny jsou zázračným doplňkem naší stravy. Pár důvodů, proč je jíst:
  1. Úžasné nové chutě.
    Ať už jste nebo nejste vitarián, divoké bylinky vám přinesou nové intenzivní chutě, které jinde nenajdete.
  2. Čerstvost zaručena.
    Která jiná potravina je stoprocentně čerstvá než ta, kterou si sami utrhnete a bezprostředně poté sníte? S tím souvisí i vysoká nutriční hodnota divokých bylin.
  3. Pěstováno organicky.
    Při sběru ve volné přírodě nebo alespoň na méně frekventovaných místech si můžete být jistí, že rostliny nebyly vystaveny žádným hnojivům, pesticidům, insekticidům a jiným "cidům". Vše, co na ně působí je to, co působí denně i na nás. (Vím, také to není ideální, ale rozhodně lepší než salát ze supermarketu.)
  4. GMO free.
    Je nepochybné, že divoké rostliny nepodlehy šlechtění člověka ani žádným laboratorním genetickým úpravám. Další palec nahoru!
  5. Vysoká výživná hodnota.
    Ta pramení z toho, že život rostlin probíhá v přirozených ekosystémech. Obsah žádoucích látek je v nich někdy až několikanásobně vyšší, než u jejich přešlechtěných bratrů ze zahradnictví, kteří svou hmotu tvoří pouze z prázdných živin hnojiva. "Divočáci" jsou také napěchovaní slunečními paprsky a dobrou energií. =)
  6. Ekonomická prospěšnost
    Takový oběd z vlastnoručně nasbíraného lupení vás přijde pouze na pár minut času, který strávíte v přírodě. Vaše peněženka rozhodně zajásá!
  7. Potěšení.
    Neznám nic hezčího, než vyrazit si do přírody a ochutnat ze všeho, co nabízí. Můžete chodit na procházku bez zásob a někde se napást! Příroda je nejlepší bufet. Vše čerstvé, zdravé a zdarma.

Neotrávím se?

Stejně jako u hub, i u rostlin platí, že sbírám jen to, co bezpečně znám. Byliny také sbíráme vždy na místě, o kterém víme, že není zemědělsky (a tedy chemicky) obdělávané. Výborné jsou třeba chráněné krajinné oblasti, nejlepší vlastní zahrada. Také hledáme místa, kde není příliš velký provoz - ať motoristů či turistů.

Mezi základní jedlé druhy patří:
  • ptačinec žabinec - celá rostlina je vynikající svou jemnou chutí
  • kopřiva - hlavně mladé lístky jsou jemné a plné chlorofylu (výborné do smoothies)
  • pampeliška (smetanka lékařská) - mladé lístky jsou méně hořké a dobré do salátu
  • jitrocel kopinatý i větší - méně výrazná chuť a tuhá vlákna, sbíráme raději mladé listy, výborné na mechanické pročištění střev
  • bršlice kozí noha - častá, pozor na záměnu s nejedlou krabilicí zápašnou
  • řebříček
  • jetele
  • kontryhel - mimo jiné je doporučován i na menstruační bolesti
  • medvědí česněk - spíše jako kořenící přísada, pozor na záměnu s jedovatou konvalinkou!
Jedlých rostlin je v přírodě samozřejmě daleko více. Vybrala jsem jen ty nejznámější, které lze relativně bezpečně určit a sníst. Nebojte se předsudků a ať už jste masožravec, vegan, vitarián nebo třeba paleo nadšenec, zkuste to. Možná vás to překvapí daleko mileji, než čekáte.
Dobrou chuť!
 


Komentáře

1 Houbička Houbička | E-mail | Web | 21. srpna 2013 v 11:39 | Reagovat

Také mě poslední dobou divoké byliny docela zajímají. Ale zatím jsem nezašla dále, než ke kopřivám, jitrocelu, pampelišce a listům známých stromů (hlavně lípa)...
Špatně se mi to jí, takže většinou sním jen tak hned v přírodě, nebo si udělám salát  - opět kvůli vybavení. Nemám mixér na smoothies :D

2 Ta-zRozená Ta-zRozená | E-mail | Web | 21. srpna 2013 v 11:55 | Reagovat

[1]: To je právě ono, že mnoho rostlin bývá tuhých, vláknitých, proto je mixuji =). Na přímou konzumaci mladé lístky, ale třeba jitrocel mi přijde tuhý vždycky. Nejlepší je ptačinec, kam se hrabou zahradní saláty. Od té doby, co ho jím, už mi různé druhy salátů z obchodu tolik nechutnají. :-)
Stromy nějak nekonzumuji, ale určitě bych to zkusila. Ani nemám nějak informace, které jsou vhodné. Poradíš?

3 Houbička Houbička | E-mail | Web | 21. srpna 2013 v 12:26 | Reagovat

[2]: Já jím jen listy ovocných stromů a pak ty lípy :)

4 Ta-zRozená Ta-zRozená | E-mail | Web | 21. srpna 2013 v 12:39 | Reagovat

[3]: No, to bych taky mohla na zahradě zkusit =) díky. Já mám ráda občas na chuť takové ty zelené čerstvé výhonky na větvičkách jehličnanů (ale musí být opravdu nové), to mi chutná, ale sníst se toho moc nedá. Jo a pozor na modříny, ty jediné jsou jedovaté.

5 BenyR BenyR | E-mail | 16. ledna 2017 v 21:57 | Reagovat

I found this page on 13th place in google's search results. You need some search engine optimization. Many webmasters think that seo is dead in 2017, but it's not true. There is sneaky method to reach google's top 5 that not many people know. Simply search for:  pandatsor's tools

6 MarcoN MarcoN | E-mail | Web | 18. ledna 2017 v 15:01 | Reagovat

Miluju čtení vašich článků

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama