Ptačinec žabinec

12. srpna 2013 v 15:51 | Ta-zRozená |  Co vše lze jíst?
Dnes bude řeč o výborně bylince s kouzelným názvem ptačinec žabinec nebo také ptačinec prostřední.

Ptačinec je naprosto běžná bylinka rostoucí na celém našem území. Les mu příliš nesvědčí, ale v parcích, zahradách, loukách a trávnících je jako doma. Určitě jej znáte. Poznáte jej podle malých hvězdicovitých bílých kvítků. Kvete celoročně při vhodných podmínkách. Lískty má malé, srdcovité, světle zelené. Typický je svojí dlouhou (5-40cm) lodyhou, která polehává nebo se popíná.
Z ptačince sbíráme celou nadzemní část, pokud možno s poupaty před květem. Údajně lodyhy v květu dostávají hořkou chuť, ale nic takového jsem nepozorovala. Pozornost věnujeme místům sběru. Bylo by dobré mít přehled o jakékoli zemědělské i turistické aktivitě v okolí. Frekventovaná místa nedoporučuji. Nejlepší je vlastní pozemek, kde máte přehled o nezávadnosti rostlin. Z vlastního pozemku se můžeme pást rovnou. Zkuste rostliny nemýt, nebo jen lehce opláchnout studenou vodou - zajistíte si příjemný zdroj vitamínu B12!

Chuťově je ptačinec velice jemný, příjemně šťavnatý. Dokonce mi chutná víc třeba než polníček. Využít ho můžeme jak do zelených smoothies jako vynikající zdroj chlorofylu nebo do salátů s méně chuťově výraznými druhy zeleniny. Já ho velice ráda mlsám jen tak samotný =).

Další výhodou ptačince je vysoká výživná hodnota - ostatně jako u téměř všech planě rostoucích bylin. Garten.cz píše:
"Hrst výhonků pokryje celodenní potřebu draslíku a železa, kromě toho obsahuje tolik vitaminu C jako 3 kg pomerančů."

Botanika.wendys.cz o ptačinci říká:
"Obsahuje třísloviny, saponiny, minerální soli, organické kyseliny, vitamín C a E, karotin, tanin, sliz, hořčiny a zřejmě další ještě neprozkoumané látky."

Ptačinec je také léčivá bylina:
"Droga má účinky močopudné, užívá se na "čištění krve", na nejrůznější kožní choroby (lupénka, ekzémy, vředy, vyrážky), staví krvácení, zevně se aplikuje při revmatismu, v minulosti se v lidovém léčitelství užívala i při TBC.
Nejčastěji se užívá čerstvá šťáva z umleté natě, které se obvykle podává 4x denně 1 čajová lžička. Kašovité obklady z mletých čerstvých bylin se osvědčily na atopické ekzémy nebo některé formy lupénky. Odvar z ptačince se užívá na plicní a bronchiální choroby, usnadňuje vykašlávání hlenů, zastavuje krvácení z plic." (Botanika.wendys.cz)

Tak co, také nechápete, proč se ptačinci nadává do plevelů a bývá nemilosrdně likvidován? Zkuste ho a posuďte sami. =)






 

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama