Brokolicový krém (VEGAN)

8. února 2014 v 12:28 | Ta-zRozená |  Recepty
Jelikož jsem sehnala levnou brokolici, rozhodla jsem se udělat brokolicovou polévku, kterou jsem dříve měla ráda. Ovšem veganskou verzi jsem ještě nezkoušela. Při hledání receptu se mi příliš nedařilo - všude se používaly sojové náhražky nebo kostka bujonu - ani jednomu já nefandím. A tak jsem zaimprovizovala a výsledkem je opravdová mňamka.

Potřebujeme:
  • brokolici
  • brambory (zhruba 1/2 množství brokolice)
  • větší mrkev nebo 2 normální
  • menší kus celeru (já použila řapíkatý, ale s kořenovým by to také šlo)
  • cibuli
  • stroužek česneku
  • olej, sůl, pepř, majoránka
V hrnci na troše oleje osmažíme cibuli a nasekaný stroužek česneku dozlatova. Přidáme rozebranou brokolici na růžičky, oškrábané a nakrájené brambory, nahrubo nakrájenou mrkev a celer. Zalijeme vodou a vaříme doměkka. Vody přidejte podle požadované hustoty polévky. Dochutíme solí, pepřem a majoránkou.
Po změknutí rozmixujeme. Servírujeme s krutonky - já opražila chleba nakrájený na kostky.

Dobrou chuť!
 


Komentáře

1 kdyzvarichlap kdyzvarichlap | Web | 19. dubna 2014 v 14:27 | Reagovat

Přiznám se, že tady raději sahám po zeleninových bio bujónech, které jsou méně výrazné než klasická povařená zelenina. Brokolice mi pak více vynikne.

2 Michaela Michaela | 13. června 2014 v 22:10 | Reagovat

Prave jsem dovarila brokolicovy krem a je vytecny ! :) dekuji

3 chemikálie?? chemikálie?? | 15. srpna 2014 v 17:48 | Reagovat

Ahoj, chtěla jsem se zeptat, když jsi vitarián a přesto jíš potraviny z běžných obchodů a supermarketů, má to vitariánství vůbec nějaký vliv? Nezničí se těmi pesticidy různé látky, ze kterých je vitarián živ?
Nerada bych si tím způsobila nějaké problémy...

Jsem na střední, žiju tím pádem u rodičů a mamka běžně nakupuje v supermarketech.

Děkuji za odpověď. :)

4 Ta-zRozená Ta-zRozená | 15. srpna 2014 v 18:08 | Reagovat

[3]: Ahoj. Dnes je obecně problém snížení obsahu živin v ovozelu, ať ze supermarketu nebo bio. Bio produkce také není úplně prostá různých reziduí. Na internetu se dají dohledat různé způsoby mytí ovoce a zeleniny tak, aby se co nejvíce chemikálií z povrchu odstranilo (nevím, jak moc to může být efektivní).
Přes to všechno mi přijde pořád lepší strava vitariánská nebo kombinovaná s veganstvím (tak se snažím stravovat já). Takhle přijímáš chemikálie z rostlin, ale při konzumaci masa apod. přijímáš vše z rostlin co sežralo zvíře (kumulativní efekt chemikálií) + další věci do zvířat (léky apod.) a masa přidané člověkem (při výrobě).

Abych to zakončila - nejlepší je prostě zkusit, co ti vyhovuje. Nejít zaslepeně za nějakou ideologíí, ale jíst tak, aby ses cítila fajn. A k tomu by mělo jídlo sloužit především. Hlavně jíst s potěšením!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama